Yeb Blom

“Verliezen van Yeb betekent een klubavond overslaan omdat één week onvoldoende is om het opgelopen trauma te boven te komen.”

avatar

Poppe Dijkhuis

Yeb is al weer jaren (hoe lang eigenlijk precies?!) de interne competitieleider van Staunton. Je zou bijna vergeten dat Yeb met 12 (!) kampioenschappen bovenaan de lijst met meervoudig clubkampioenen staat. Het is vrijwel ondoenlijk om ieder kampioenschap hier aandacht te schenken. Spannende partijen van Yeb uit al die jaren wachten helaas nog op digitalisering.

De eerste keer dat Yeb clubkampioen werd, we gaan terug naar het jaar 1977, was Staunton nog een net en gedistingeerd gezelschap. “Wie is er kampioen dit jaar?”, vroeg E.H. Sprenger zich af. “Die jongen met het lange haar,” was het sprekende antwoord. Wie kon vermoeden hoe vaak nog de naam Blom op de beker zou komen te staan, of hoe kort al weer jaren Yeb zijn haar draagt.

Met zijn minder robuuste, soms ronduit speculatieve speelstijl heeft Yeb door de jaren heen zijn tegenstanders tot waanzin gedreven. Hier een beschrijving van dit gevoel uit 1987:

“Nu ook Muilwijk het in zijn laatste partijbespreking zo duidelijk laat doorklinken moet het eindelijk maar eens hardop worden gezegd. Yeb Blom is een knoeier, een gokker, kortom. Een onwaardig klupkampioen. Muilwijk en ik zijn betere schakers; onze openingskennis is beter, de strategie van het middenspel is ons beter toevertrouwd en we kennen meer eindspelkneepjes. Dat onze skore tegen Yeb valt onder de kategorie “huilen met de pet op” doet daaraan niets af. Gokken en wat aanrommelen doen wij niet. Als wij winnen is dat op stijlvolle wijze; wie van ons verliest moet even slikken, realiseert zich dat hij een studieboek moet aanschaffen en is de volgende dag weer een normaal mens. Verliezen van Yeb betekent een klubavond overslaan omdat één week onvoldoende is om het opgelopen trauma te boven te komen.” (Poppe Dijkhuis, Delfzijl, 15-7-1987)

Hoe prachtig moet deze ontwikkeling zijn geweest voor Yeb zelf. Van langharig tuig (1977), via ‘onwaardig klupkampioen’ (1987), naar ‘Clubicoon’ en ranglijstaanvoerder met de meeste kampioenschappen (12) ooit!

Wachtwoord vergeten?