W. Miedendorp

Willem of Wim Miedendorp stond bekend binnen de familie als een intellectueel man, en een begaafd pianist. Bij Staunton maken we voor het eerst met hem kennis wanneer hij zich als jongeman in 1900 aanmeldt als lid. Het duurt niet lang voor we hem de hemel zien bestormen in 1903, wanneer hij het kampioenschap van Groningen wint. Dat jaar zeker een sterker bezet toernooi dan de jaarlijkse wedstrijd om het clubkampioenschap. Die wedstrijd wint Miedendorp ook vaak, we weten met zekerheid dat hij dit presteerde in 1907, 1911, 1913, 1917, 1918, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1928 en 1929. En dan missen we misschien nog een kampioenschap ook…

De jonge Wim met zijn broertjes.
Als jongeman.
Toch een voetje aan de grond…
Wim en zijn broer Jan Roelof haalden in 1914 al hun rijbewijs (op).

Wim was de oudste van 3 broers, de jongste is op 16-jarige leeftijd overleden aan een hersenvliesontsteking. Willem en zijn broer Jan Roelof doorliepen de HBS, en runden daarna het familiebedrijf ‘Firma Wed.W.Miedendorp Groothandel in koloniale waren, specerijen, zuidvruchten , bakkerijgrondstoffen, Koffie, drank en Tabak‘ aan de Nieuwe Boteringestraat 92-96. Dit bedrijf werd opgericht in 1753 in de nadagen van het V.O.C. . De ouders Hindrik Miedendorp en Dien Miedendorp – Hamer lieten het pakhuis met kantoor, alsmede de kruidenierswinkel annex slijterij in 1885 realiseren. De oude koffiebranderij achter bleef intact, en ze bouwden een achterhuis met een grote bovenwoning, die ook achter het pakhuis doorliep. Naar verluidt hadden ze in het pakhuis ook ruimte gemaakt voor een eigen kegelbaan. Toe maar!

Voor het pakhuis staat Lemstra de ‘pakhuisknecht” en voor de ingang van de winkels staat Opa Hindrik Miedendorp met zijn zonen rechts Jan Roelof en Willem (Wim) en als je goed kijkt zit Dien Miedendorp-hamer boven voor het raam.

Wim was ongehuwd en zeer intellectueel, woonde bij zijn moeder in het grote woonhuis boven de Winkel en achter het pakhuis. Hij had ook een eigen huishoudster. Zijn broerJan Roelof was meer de zakenman, Willem niet zozeer: soms was hij zo dromerig, dat men hem op de meelzakken vond met zijn schaakspel, zetten te bestuderen.

Wim was ook lid van de ‘Drie-Schakels Loge’ van de ODD FELLOWS. De huidige protocollerend secretaris heeft hem in de archieven van de loge gevonden als: “Lid nummer 112: W. Miedendorp | Koopman | Receptiedatum: 06-06-1908 | Functies: Geen | Datum vertrek: 29-09-1932 | Overleden”. Je kon je in die tijd overigens niet zomaar aanmelden, je moest worden voorgedragen. Het lijkt aannemelijk dat in dezen clubgenoot E. Wieling dit op zich heeft genomen.

Met moeders in de tuin.

Miedendorp is een actief lid van de club, en zit lang in het bestuur. Van 1917 tot 1932 is hij voorzitter van Staunton. Onderstaand In Memoriam verscheen in de ‘Nosbo-mededelingen’ vlak na zijn overlijden. Het spreekt voor zich:

Nosbo-mededelingen

Miedendorp ligt begraven op de Noorderbegraafplaats in Groningen (Moes1/01/009).

Deze pagina is tot stand gekomen dankzij de geweldige medewerking van directe familie van Willem Miedendorp. Jos Andre Miedendorp de Bie is de zoon van het naar Willem vernoemde nichtje Willemien (Willy) Miedendorp. Hij verschafte ons toegang tot het foto-archief van de familie, en wist met anecdoten en verhalen een klein stukje Stauntongeschiedenis dieper kleur te geven.

Wachtwoord vergeten?