L.B.O. Storms

Adem kan de gang van zaken keren.

Laurens Storms

Bij Staunton

Het sterke Staunton-1 Team zag ik voor het eerst in Nijmegen spelen, tegen SMB-1, waarin mijn vader meedeed. Aan het eerste bord speelden van Steenis en Speijer tegen elkaar, allebei haast magische aanvalsspelers. Ik geloof dat het toen tussen hen remise werd. Thuis had mijn vader ook het toernooiboek van Euwe van Groningen 1946, het stoutmoedig door Staunton georganiseerde wereldkampioenschap, dat Botwinnik net voor Euwe had weten te winnen. Euwe schreef helder en ik heb er vaker in geneusd. Er was ook een foto met Staunton-leden opgenomen en speciaal werd, meen ik, Dr. Scheffer voor zijn inzet voor de organisatie gememoreerd. Toen ik in 1966 in Groningen ging studeren heb ik me dan ook bij Staunton aangemeld. Het eerste team speelde in de eerste klasse van de KNSB en ik kreeg een plaats daarin.

Het clublokaal was in de binnenstad, je kwam er via een smal donker straatje, zo staat mij bij. Of kwam ik daar uit bij SC Groningen? In ieder geval had de zaal een hoger plafond dan de speelruimte bij SMB, die zo laag was dat het op het eind van de avond blauw stond van de rook. Eerlijk gezegd ook dankzij mijn eigen bijdrage. Nu is roken verboden, ook ik zelf ben nog op tijd gestopt en de meeste schakers nu roken niet, allemaal tekenen van gezonde verbetering – vermoedelijk ook van het speelniveau.

Ik vond het bijzonder om in de interne competitie tegen de cracks van Staunton te spelen. Sprenger speelde altijd helder en met vaste hand, van Bunt verloor je zonder dat je door had waarom, Scheffer vond vaak intelligente uitwegen en Van der Zanden zocht diepzinnigheid, om de positie dan met een blunder weg te geven – een bekend verschijnsel van het leven op aarde, dat veel mensen eigenlijk wel past. In ieder geval ben ik door hem op het spoor van Nimzowitsch gezet en heb ik oog gekregen voor goede velden en lijnen en hoe je je stukken daardoor een hogere lading kunt geven. Van Steenis speelde niet zo vaak intern toen en de indeling in één groep voor het hele seizoen betekende dat je je niet vaak met elkaar kon meten. Kleinere groepen en minder lange speeltijden maken het schaken nu – in mijn optiek – leuker.

Bij Staunton kwam ik ook Cornelis Korver tegen, die nog studeerde en met veel enthousiasme het Groninger Studenten Team aandreef. Daar ben ik dan in de Nosbo-Competitie voor uitgekomen. Cornelis en zijn vrouw waren heel gastvrij en met Kees Oosterhuis en Fried Snitker heb ik vele zondagmiddagen bij Cornelis thuis met vrolijk schaken doorgebracht. Ja, dank je zeer, Cornelis!

Het ging met mijn studie niet goed. Het studeren zelf ging niet en uiteindelijk ben ik – ook voor mij toch plotseling – uit Groningen weggegaan. Een paar jaar eerder was ik naar India gereisd en ik ben opnieuw die kant op gegaan. Na een jaar ben ik teruggekomen en het leek mij een goed idee om nog een jaar bij Staunton extern te spelen. Maar we gingen toch wat onwennig met elkaar om. Niettemin kijk ik goed terug op de jaren dat ik bij Staunton heb geschaakt. Het waren plezierige ideeënrijke mensen, die er ook voor konden gaan. En in het jaar dat ik clubkampioen werd, hadden we met de renbaan een wel bijzonder mooi speellokaal in het Stadspark. Avonden van lang licht en zomerse geuren staan mij bij.

Uiteindelijk heb ik mijn studie afgemaakt – waarbij ik veel aan yoga gehad heb – en ben een aantal jaren advocaat geweest. In een meditatiecentrum in Arnhem heb ik mijn toekomstige vrouw ontmoet. We hadden ieder onze eigen diepe spirituele ervaringen gemaakt – wat zichtbaar is van ons mensen en van de wereld is maar een deel van de werkelijkheid. Die overigens toch beter is als we zouden denken. We zijn seminars gaan geven, later vooral in het buitenland. Na het overlijden van mijn vrouw 5 jaar geleden ga ik daar nu nog mee door. Misschien mag ik nog zeggen dat ademen, de adem, zo wezenlijk is en dat het ook een sleutel om toegang te vinden tot nog onbenutte en ongekende mogelijkheden. Meer nog dan door wat we doen kan de adem de gang van zaken keren. Een schaker kan dat trouwens op ieder moment van de partij goed uitproberen.

We hebben in meerdere plaatsen gewoond en zo heb ik bij Amersfoort, Bussum, weer opnieuw bij SMB in Nijmegen en bij ASV in Arnhem gespeeld. BSG en ASV waren ook fijne clubs. Nu speel ik lokaal bij De Toren in Arnhem-Zuid, op een kwartier lopen. Makkelijk dus. In de zomer van 2019 gaf Jan Timman op uitnodiging van De Toren een simultaan, in een mooie sportkantine op de eerste verdieping met zicht op de voetbalvelden – een beetje zoals de renbaan. De onderstaande partij komt daarvandaan:

Wit: Jan Timman
Zwart: Laurens Storms

 1. e4 c5  2. Pf3  d6  3. d4   cxd4 4. Dxd4   Pc6 5. Lb5  Ld7 6. Lxc6   bxc6 7. c4  e5 8. Dd3  f5   

Geen gebruikelijk openingsspel. Zwart wil zijn centrumpionnen sterker maken door de witte pion op e4 weg te krijgen. Riskant, want wit is verder ontwikkeld.

9.    exf5    Df6   10.  Pc3     Lxf5    11.  De2     Lg4   12.  Le3     Lxf3    13.  gxf3    De6

om veld f6 voor het paard vrij te maken en tegelijk druk op pion c4 uit te oefenen.

14. 0-0-0   Pf6  15.  f4        Le7

Als de donder ontwikkelen.

 16. fxe5     Dxe5  17. Df3      0-0   18. Lf4 ?  

vermijdt complicaties van Dxc6: maar na 18. .. Tac8 19. Db5 komt zwart niet verder.  Waar nu met de dame heen?

                        18.  …      Dc5

Ik aarzelde tussen Dc5 en Df5. De penning door 18. .. Df5 is volgens chess.com beter: 19. De3 Tae8 20. Dd2 Pg4 21. Le3 Lh4 met groot overwicht voor zwart.

                        19. De3   d5 20. Kb1   d4 21. Pa4

naar de rand, maar op Pe4 wint zwart een stuk met Df5.

                        21. …  Df5+  22. Ka1   Dxf4  23. Dxe7 Tfe8  24. Dc5   Tad8  25. Dxc6  Pg4  26. Pc5  Dxf2

om veld e3 voor het paard te houden.  

27. Thf1?

nu verliest wit snel. Direct 27. Pd3 was beter.

27. …      De2

bindt de witte torens.

  28. Pd3    Pe3 

29. Tfe1  Pc2+   30. Kb1   Pxe1

Wit geeft op: op Txe1 neemt zwart met schaak op d3.

Ook ik jubileer dit jaar, ik ben geboren in 1946. Ik denk dat ik daarom wel ongevraagd iets mag delen. Goed nadenken, maar niet te lang, is iets dat je met schaken uitstekend kunt leren en bijhouden. Het is ook een kwaliteit waar je in je leven wat aan hebt, zelfs tot in je volgend bestaan.

Ik wens Staunton en haar leden nog vele mooie jaren toe!

Laurens Storms

Juni 2021

Wachtwoord vergeten?