A. van As

Anthonius van As blijkt in de Groninger Archieven digitaal onvindbaar. We vonden hem via een omweg. De A’s van As die we wel konden terugvinden bleken geen van allen binnen de familie als schaker in herinnering te staan. Via de adresboeken van Groningen konden we een A. van As localiseren in Helpman. Rond 1950 aan de Mozartstraat 1b. In 1963 aan de De Savornin Lohmanlaan 3a. A’s beroep is ‘opz. tekenaar’.

Via Delpher kun je met enig speurwerk vaak wel de nodige informatie vinden. Rouwadvertenties blijken een goudmijn voor dit soort persoonsonderzoek. Maar helaas gaf Delpher niet thuis bij Van As. Terwijl hij toch wel overleden zal zijn op enig moment. De enige treffers waren wat verslagen van schaaktoernooien in de stad, en een ingezonden brief(je) over verkeerslichten aan de Hereweg.

Nieuwsblad van het Noorden, 28-12-1953

Pas bij nadere beschouwing viel het belang van dit korte stukje mij op. Want hoe kent onze tekenaar uit Helpman de verkeersverlichtingssituatie van enig kruispunt in Amsterdam?? Als de raphazen dus de zoekactie verlegd naar het Amsterdams archief. Daar vond ik tenslotte Anthonius van As, geboren 10 augustus 1917.

Op zijn militaire persoonskaart vond ik ook zijn opleiding: electricien. Dat zou niet eens gek zijn gezien zijn latere werk.

Gelukkig vond ik later ook zijn persoonskaart van de burgerlijke stand. Een schat aan informatie opeens over onze Helpmanse clubkampioen van 1950 en 1951. Hij trouwde op 30 april 1942 met Johanna Hogerheiden. Samen kregen zij een dochter, Loes.

Naast de adressen in en rond Amsterdam staat ook per 11 december 1946 een Gronings adres genoemd: de Nieuwe kijk in’t jat straat 2d. Een leuke plek, mijn eigen zus woonde lang op nummer 2. Over toeval gesproken! Overigens staat op de kaart van zijn vrouw Johanna vanaf 3 januari 1947 als Gronings adres de Mozartstraat 1b genoemd. Die cirkel is dus rond.

Meestal is met het ‘vinden’ van iemand het echte speurwerk achter de rug. Zo niet bij Anthonius. Of Johanna, of Loes. Zij blijven vooralsnog onder de radar. Hopelijk binnenkort meer achtergronden bij de clubkampioen van Helpman in 1950 en 1951.

En jawel. In de Groninger archieven bevindt zich het oude Schaakclub Helpman archief. Met nota bene de oprichting van de club in oktober 1939 beschreven. Eind jaren ‘40 wordt Van As actief binnen de club. Hij is enkele jaren penningmeester, zeer tot tevredenheid lezen wij.

Een bestuursvergadering vindt plaats ‘ten huize Van As, Mozartstraat 1a’. Dit is wel zo dichtbij het al bekende adres Mozartstraat 1b, dat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen stellen dat Anthonius van As de clubkampioen van 1950 en 1951 is geweest.

Wie dit leest en in een familiealbum foto’s weet van Anthonius van As, aarzele niet en neme contact op.

Wachtwoord vergeten?