A. Burgsma

Auke Burgsma was clubkampioen in 1982. Inmiddels is in de Groningse schaakwereld zijn naam bekender van zoon Sjoerd Jan en dochter Maria. Auke schreef op ons verzoek onderstaand stuk over zijn tijd bij Helpman.

Toen ik in 1974 als 13-jarige via Carel Faber in contact kwam met SC Helpman (we zaten beiden op het Willem Lodewijk Gymnasium onder de vleugels van meneer Harms) stroomde ik vrij snel door naar de senioren. In de jaren die volgden, ging het kampioenschap veelal tussen Gerard Kamps, Elias Thijsse, Henk van Dijk, Carel Faber en later Henk Bruin. De laatste jaren was ik als bestuurslid tevens extern wedstrijdleider.

Toen ik ergens begin 80-er jaren een partij vooruit moest spelen tegen Staunton (tegen meneer Muilwijk, frans, stofzuigervariant, remise) stelde mijn tegenstander tijdens de post mortem vast, dat onze clubs elkaar goed zouden aanvullen bij een mogelijke fusie. Ik ben toen met deze boodschap terug naar Helpman gegaan en heb dit idee voorgelegd aan het bestuur. De rest is history! Ik ben blij en tevreden, dat de vooruitziende blik, die we toen hadden, goed uitgepakt heeft voor beide clubs, hoewel er in het begin bij Helpman bij de oudgedienden (zie ook het verhaal bij P. Albers) enige scepsis aanwezig was.

Ik heb na mijn huwelijk (Sappemeer 1984) nog 1 seizoen alleen extern gespeeld voor de nieuwe fusieclub en daarna nog tot 1996 bij Hoogezand geschaakt. Ik schaak niet meer, maar heb de schaakgenen wel doorgegeven. Onze zoon Sjoerd Jan is schaak-docent en -arbiter en onze oudste dochter Maria is vaste kracht bij de SISSA-sisters (SISSA IV dit seizoen).

Ik wens jullie allen nog vele mooie schaakjaren toe!

Wachtwoord vergeten?