Mattheus Cornelis Christianus (Mat) Puls, clubkampioen van Helpman in 1952, 1953 en 1954. Een schaker in hart en nieren, en niet alleen óp het schaakbord. Toneelspeler en regisseur, handelaar en vertegenwoordiger, vrouwenliefhebber.
Puls werd een vriend van de familie van Korrie Haandrikman-Timmer, die ons zijn levensverhaal deelde.
Mat puls werd geboren op 03-01-1905 in Den Bosch. Daar groeide hij ook op, en werd verliefd op toneel en schaken. Beide hobby’s beleed hij met passie, zijn geld verdiende hij als electriciën, later als koopman en handelaar in allerlei (elektrische) waar.
Puls trouwde op 30-09-1925 op jonge leeftijd in Utrecht met Lamberta Theresia Henriette Mentz, geboren in Zwolle. De 31-jarige Lamberta Mentz was verloskundige in Utrecht, en we zouden ons zomaar kunnen indenken hoe zij viel voor de charmes van de jonge Matthieu, en (onverhoopt snel?) zwanger raakte. Samen kregen zij 5 kinderen: Louise (5-10-1926), Beatrix (30-11-1927), Willebrord (20-2-1929), Matthieu (9-4-1933) en Eduard (5-10-1934).
De schaker Puls zien we al in 1924 achter het bord in een wedstrijd van de ‘s-Hertogenbossche Schaakvereeniging tegen Tilburg. Hij wint zijn partij aan bord 6 tegen G. Panhuijzen.
Hij blijft zeer actief binnen het Bossche schaken, en in 1936 is hij voorzitter van de club als Davidson een simultaan komt geven.
In 1938 staat hij bij het bestuur als de club wordt gefeliciteerd met het 30-jarig bestaan.
Nog zeker tot begin 1940 schaakte Puls in Den Bosch. Het blijft onduidelijk wanneer hij exact vertrokken is uit Den Bosch, of waarom.
Tot zeker in 1940 woonde Matthieu dus met zijn vrouw en kinderen in Den Bosch, waar hij eerder een eigen zaak heeft gehad, die in 1935 failliet ging.
Tijdens de oorlog kwam Matthieu, om welke reden is onbekend, in aanraking met een oom Henk Heinkens uit onze familie. Volgens mijn oom Ben van Dijken waren beiden in Duitsland. Oom Henk was beroepsmilitair, het was oorlog, Matthieu was toen 37, en dus niet tewerkgesteld. Het verhaal gaat ook dat ze handel dreven in kousen. Oom Henk vertelde hoe gezellig Groningen was en adviseerde Matthieu te blijven, wat hij deed.
Zodoende maakte hij kennis met onze familie. Aangezien hij geen werk had, bood mijn opa Jan van Dijken, die de lijsten en spiegelhandel van de joodse familie Stoppelman( dit hele gezin is in 1943 vermoord) had overgenomen, hem werk aan als vertegenwoordiger. Dit deed hij voortreffelijk, té goed zelfs, maar Matthieu had ook vroegere ervaring als verkoper natuurlijk. In ieder geval vroeg mijn opa hem wat rustiger aan te doen want de mannen in de lijstenmakerij konden er niet tegen werken…
Later heeft Matthieu nog als vertegenwoordiger voor Ruton stofzuigers gewerkt. Matthieu was een innemende sympathieke man, die hield van de vrouwen… Het duurde niet lang of zijn baas had gezegd de dames met rust te laten! Toen hij weer eens op pad was en een aanrijding kreeg, kwam de politie er bij. Wat bleek? Zat er toch weer een liftster naast hem. Tja.
Mijn oom Ben vond hem ook een leuke kerel. Hij fietste regelmatig op zondagmorgen van de JW Frisostraat waar hij woonde naar de Helperweststraat. Daar leerde Matthieu oom Ben dan schaken; het schaakbord bewaart hij nog altijd als herinnering aan die zondagochtenden.
Vanaf 1942 woonde Puls bij de moeder van mijn nicht (dochter van Matthieu). Zij was eerder 10 jaar getrouwd geweest, tot haar man was verongelukt. Al die jaren dacht zij niet zwanger te kunnen worden, maar in 1947 met Matthieu bleek dat het nooit aan haar had gelegen.
Al die “wilde” jaren in Groningen is Matthieu wel met zijn vrouw Lamberta (nog altijd in Den Bosch) getrouwd gebleven. Zij wilde dat zo, gaat het verhaal, Matthieu is nooit meer naar Den Bosch terug gegaan. Lamberta is later met haar kinderen naar Canada geëmigreerd, Matthieu heeft altijd contact met ze gehouden en samen met zijn nieuwe vrouw zijn kinderen daar bezocht. Lamberta Mentz is in 1963 overleden.
Matthieu was in zijn vrije tijd ook actief bij 3 toneelgezelschappen en trad regelmatig op in de Stadsschouwburg. Al in zijn Bossche tijd was Puls altijd bezig met toneel, en in Groningen zette hij nog een tandje bij. Hij was actief bij De schakel van Dick van Peursen, een grote naam die had gewerkt met Corry Vonk (later getrouwd met Wim Kan). Ook speelde Puls bij Het Groninger Toneel onder leiding van Jeanne Kremer.
Van de Helperweststraat verhuisde Matthieu naar de Verlengde Hereweg 2a, het pand naast het helperdiepje, dat helaas is verdwenen.
Inmiddels had hij zijn nieuwe liefde leren kennen: Rita Valk, geboren in 1923 dus 18 jaar jonger dan Matthieu. Van het pension aan de Heerestraat 33c, waar hij toen woonde, ging hij met Valk samenwonen aan de Brugstraat 25a. Dit alles speelde zich af tussen 1950 en 1955, de jaren dat Puls ook speelde bij Schaakclub Helpman, en dus drie keer kampioen werd.
In 1955 zijn Matthieu en Rita naar Hilversum vertrokken samen met Rita en haar dochtertje Loes van 9 jaar. Loes was geboren uit een verhouding met een Canadees. Aardig in dit verband is dat Matthieus oudste dochter Louise ook een kind heeft gekregen van een Canadese bevrijder. Zij vertrok in 1946 naar Kenora in Canada, waar zij met haar soldaat als Lucia Melnick altijd heeft gewoond. Matthieu en Rita zijn in 1969 pas getrouwd, 6 jaar na het overlijden van Lamberta.
Matthieu Puls is op 95-jarige leeftijd in Hilversum overleden. Ondanks dat zijn vrouw veel jonger was is zij in het zelfde jaar overleden.