“Het 2e team wist zelfs met 6-2 te winnen. Hopelijk komende dagen hier ook een verslag van…” schrijft onze voorzitter in zijn verslag van Staunton 1 tegen Schaakwoude 1. Hiermee is alles eigenlijk gezegd, want Staunton 2 won inderdaad met 6-2 van Schaakwoude 2, maar de drie puntjes geven aan dat de voorzitter meer verwacht… Nu was het echter zo tijdens deze zaterdag, dat je misschien soms wel kijkt naar de andere partijen, maar er blijft niet zo veel hangen, ten eerste omdat je toch vooral met je eigen partij in je hoofd zit en ten tweede omdat zo goed als alle partijen ook naar een paar uur spelen onduidelijk waren. Desalniettemin heb ik met behulp van Lucien en Jaap iets kunnen samenstellen, dus dit is voor jou Erwin (en andere geïnteresseerden):
In de partij van Lucien (met wit) was de opening gelijkwaardig en volgens theorie. Lucien werd echter verrast door zijn tegenstander. In plaats van rokeren speelde hij h6, Pdf8, g5 en Pg6. Er dreigde ineens een flinke koningsaanval middels zetten als Pf4 met dubbele aanval op h3, maar vooral de zet g4. Lucien kwam tot een tegendreiging door druk op pion e5. Zwart besloot te gaan verdedigen, waar doordrukken via vooral zet g4 erg sterk leek. Kortom, Lucien kon de dreigende aanval net op tijd pareren en nam zelfs het initiatief over. Met 10 minuten voor Lucien en 5 minuten voor zwart op de klok voor bijna 20 zetten vond Lucien het, aangezien dat de wedstrijd op dat moment onze kant op ging, het verstandigst om remise aan te bieden.
En dat was goed gezien: Vincent speelde op een gegeven moment met 2 paarden tegen 2 lopers, en had op de damevleugel een paar pionnen van zijn tegenstander naar voren gelokt en daarna veroverd: dat schoof hij netjes uit.
Jeroen kreeg het Morragambiet op het bord, en had, in tegenstelling tot zijn tegenstander, tot in het middenspel nauwelijks tijd gebruikt. Met andere woorden, een voor hem bekende stelling met aanval en een groot tijdsvoordeel.
In deze stelling speelde zwart b6 waarna wit met Pd5 groot voordeel kreeg. Er volgde Lb7? hetgeen na b5 een stuk opleverde.
Ook Henk won, opeens, want hij schijnt een wat passieve stelling te hebben gehad, dus ook hier geldt: hoe Henk precies won, is een beetje onduidelijk. Zelfs ik, die naast hem zat, weet het niet, want ik was druk bezig met mijn eigen partij, waarin ik met de hyperversnelde Draak werd geconfronteerd. De partij ging lange gelijk op, maar het werd spannend toen mijn tegenstander een pion verloor (of offerde) voor een koningsaanval. Ik had eigenlijk meteen kunnen counteren, en de partij kunnen winnen, maar in plaats daarvan werd het een (gewonnen, dat wel) eindspel met pion meer voor mij, en daarom gaf mijn tegenstander op.
Bram: een geplande afruil in de verkeerde volgorde uitgevoerd, betekende dat hij in plaats van een voordeeltje een groot nadeel overhield. Naast Bram, op bord 1, speelde Dick remise.
En dan Jaap, wiens tegenstander met 1.f4 opende. En kwam een niet zo ambitieuze opstelling van wit op het bord waardoor Jaap vanaf het begin makkelijk spel had. Op zet 14 miste Jaap groot voordeel door te snel een pionnetje te gaan winnen, wat zijn plan ook was, maar bij iets beter kijken (en dus niet direct zetten) had Jaap ook nog een kwaliteit extra mee kunnen nemen. Niet getreurd, Jaap stond gewoon veel beter. Maak dan op de 26e zet deed hij een zeer onhandige zet waarna de tegenstander terugkwam in de wedstrijd. Jaap wist het ingewikkeld te maken en omdat de tegenstander niet optimaal afwikkelde, pakte Jaap zijn voordeel weer terug. De rest was gewoon uitspelen, waarbij Jaap dan wel als laatste klaar was.
Staunton wint met 6-2 van Schaakwoude 2.