Het trok geen miljoenen kijkers op Netflix en op de sociale media bleef het rustig. Veel geld te verdelen was er ook niet. Sterker nog er moest geld worden meegebracht voor een kopje koffie en een tosti. En oogverblindende dames in designerjurken waren er in de benedenzaal van het DSC ook niet te vinden. Maar het gevecht was in elke geval niet voorgekookt en bloedspannend was het lang aangekondigde gevecht tussen Howard en Boris wel. Boris was de grote favoriet, maar pas in een zenuwslopende laatste ronde werd het gevecht beslist.
De heren Zuiderweg en Van Putten ontweken de strijd een beetje in de 1e ronde van dit titanengevecht. Zoals vaker in een 1e ronde werd er vooral afgetast. Ze groeven zich in de moderne Italiaanse loopgraven in. Voor dat de strijd echt was ontbrand werden de handen geschud. Van Putten wees op het feit dat hij toch echt wat minder stond. Zuiderweg verklaarde dat hij minder tijd had in een hele ingewikkelde stelling.
In de tweede ronde van het gevecht sloeg Howard keer hard toe door twee forse klappen van de gebroeders Riksten. John had een vrij eenvoudige middag. Tegenstander van ’t Veld werd al snel in een hoek gedreven en kon slechts lijdzaam afwachten tot hij werd uitgeteld. Martin profiteerde toen tegenstander Riemens iets te optimistisch de stelling te lijf ging. Hij incasseerde de kwal en bokste de wedstrijd verder voorbeeldig uit.
Vervolgens continueerde in de volgende ronde van het gevecht Howard zijn puntenvoorsprong. Jongelingen Ghilon en Himar hielden dapper stand tegen oude strijders Roelof Kroon en Joop Houtman. Ghilon leek dat zelfs met speels gemak te doen. Hij deed nog wat aan staredown voor de partij en dartelde verder als een jonge Cassius Clay over het schaakbord. Hij kwam meer dan voortreffelijk te staan. Helaas speelde hij iets te vlot en kon Joop Houtman het gevecht in evenwicht brengen. Af en toe nog heel even de tijd nemen om je tegenstander nog verder in de hoek te drijven of de knock-out uit te delen Ghilon. Dan ga je ook dit soort sterke tegenstanders verslaan.
Himar had iets meer moeite tegen Roelof Kroon. Himar liet zijn verdediging een keer zakken, maar Kroon profiteerde niet. Kroon danste daarna nog een tijdje om zijn tegenstander heen en probeerde nog wat speldenprikken uit te delen. Het kon Himar niet meer verontrusten. Remise. Tussenstand 3,5-1,5.
Dat zag er heel mooi uit voor Staunton, maar Boris speculeerde vooral op het uithoudingvermogen tegen de oudere Howard (van 1871 immers). Het zwaargewichten gevecht op bord 1 tussen de heren Hoeksema (de Rots van Baflo) en Valens werd overtuigend gewonnen door Hoeksema. Met solide spel nam al snel het initiatief en drong Vincent in de verdediging. Valens vocht voor wat hij waard was, maar moest toch zijn meerdere erkennen.
Robert Leenes leek Hans Polee snel te verslaan, nadat Hans in de opening een pion op b2 had meegesnackt probeerde Leenes met harde klappen op de koningsstelling van Hans in te beuken. Hans bleef echter te staan en leek zelfs terug te komen in de partij. Een verkeerde manoeuvre in een toreneindspel wat er toch nog lastig uitzag zorgde ervoor dat Leenes de partij toch in zijn voordeel kon beslissen. Hans bromde na de partij, in de jaren zeventig won ik altijd van hem.
De laatste ronde leek onsnapt uit een Rocky film. Bebloed en buiten adem vochten Maurits Logtmeijer en Alexander van Pelt op bloedstollende wijze de laatste ronde van het zware gevecht uit. De vele analisten langs de kant gebruikten tijdens en na de partij zware woorden. Foutenfestijn, onbegrijpelijk etc. U kent het wel. Maar zoals ook bij het voetbal zitten ze er meestal naast. Ook in dit geval.
In een boeiende partij waar Logtmeijer zijn voordeel had laten verzanden kwam er uiteindelijk een razend ingewikkelde stelling op het bord. Alexander had gevaarlijke pionnen, maar ook een koning had die op de tocht stond en een lastige penning waar rekening mee gehouden moest worden. Beide vochten voor wat ze waard waren en gezien de omstandigheden deden ze dat eigenlijk uitstekend. Alexander stond minder goed dan gedacht. Zijn voordeel was eigenlijk nergens groter dan +1 en in een dergelijke stelling zegt dat op ons niveau eigenlijk weinig.
Onbeslist dat had misschien ook de uitslag moeten worden. Maar in het vuur van de strijd dacht Alexander zijn tegenstander de beslissende klap toe te brengen, maar hij liep tegen een tegencounter aan die hij niet had zien aankomen. Het duizelde hem zichtbaar en hij werd uitgeteld. Logtmeijer werd door zijn opgeluchte teamgenoten op de schouders de zaal uitgedragen.
Hier een fraai verslag van de kant van Boris…
Conclusies:
1.Een nipte nederlaag na een mooi gevecht. Jammer. Er had misschien iets meer ingezeten voor ons.
2.We staan na 4 ronden op een 5e plek. Op 14 december wacht Almelo, maar met dit team hoeven we in deze klasse voor niemand bang te zijn.
3.Silvester Stallone was blijkbaar in de zaal, maar waar? Komt er toch een Hollywoodachtige verfilming van deze middag??!! Tijd zal het leren.
Erwin