Het NOSBO-bekerteam <1900 ging op schaakbezoek in het illustere Dok in Lewenborg.
Lokale schaakhistorici moeten maar eens napluizen hoe lang dit al de schaakarena is van schaakclub Lewenborg. Gaat het verder terug dan het jaar waarin er geschaakt wordt door ons aan de Groenesteinlaan 16? Voor de liefhebbers: Helpman ging vanaf 1979 schaken op onze huidige locatie.*
Het was een interessante strijd aan de vier borden. Eli Alia kreeg een stukkoffer op f7 voorgeschoteld, waarbij de witspeler dat met rente terug dacht te winnen. Dat bleek tegen te vallen, want een paard bleek alsnog gevangen op g7. Dat zag er goed uit. Piet kwam wel vanuit de opening in moeilijkheden. En Gert-Jan en Pranav stonden lichtjes onder druk. Pranav speelde trouwens tegen Boudewijn Hoogeboom van wie hij schaakles kreeg bij de Matadoren.
Het leek alsof de opponent van Eli Alia nog flink wat druk kon ontwikkelen tegen de zwarte stelling, maar volgens mij is onze speler nergens in serieus gevaar geweest, en zij scoorde ons keurig op een 1-0 voorsprong.
Piet werd echt verrast in een lijfvariant van zijn Frans, en zocht naar compensatie voor de minuspion. Het loperpaar gaf zeker nog houvast, maar toen er een tweede pion verloren ging, leek zelfs vluchten in een ongelijke loper-eindspel geen uitweg meer, zeker niet met pionnen op beide vleugels. Toen Piet echter de witte a-pion kon oprapen, zag hij al dat de 3 tegen 1 pionformatie op de koningsvleugel remise was als alleen de h-pion overbleef, want verkeerde loper. Het duurde nog even voordat Douwe Pol het zag, maar toen klonk het luid door de zaal: “oh ja verkeerde loper”.
Na deze meevaller zag het er goed uit, omdat Gert-Jan en Pranav onder de druk uitspeelden en beiden zelfs het volle punt binnenhaalden. In Gert-Jans eigen woorden:
“Je gaf aan dat ik (en Pranav) in het begin wat onder druk stonden en dat we daar mooi uitkwamen. Klopt, al viel de druk bij mij althans best wel mee.
Een mooie stelling in de partij wil ik jullie niet onthouden. Kijk maar eens goed wat ik met mijn tegenstander (Koen Molewijk) op het bord kregen.

Maar voordat het zover was stond er een tiental zetten eerder, onderstaande stelling op het bord:

Ongelofelijk. Wel eens zo’n stelling op het bord gehad? Voor de stelling was het mooi geweest wanneer ik Pd2 had gespeeld, maar ik speelde 31.Pe4. Hier was trouwens 31.Pg5 en 31.Td2 (die ik er een zet hierna deed) beter geweest, maar ik wilde mijn paard behouden en niet afruilen tegen de loper. De rest van de partij speelde ik prima uit en won.
Overigens een klinkende overwinning op Lewenborg en dik verdiend.”
We zijn benieuwd naar de volgende ronde!
En lees hier het verslag van Lewenborg.
* Natuurlijk kon iemand het niet laten even snel te kijken. Het blijkt dat Schaakclub Lewenborg, opgericht in 1973, vrij snel na de oplevering van het Dok in 1974 daar is gaan spelen. Helaas bleek het prijzig voor de jonge club, en hebben ze een jaar of vier, vijf ergens anders gespeeld. Sindsdien weer terug in het Dok.

02-09-1983