Als nieuwsfabriek lijkt Komkommerschaaknieuws een oogje op Staunton te hebben, maar ja, daar vinden natuurlijk ook interessante ontwikkelingen plaats. De razende reporters van Komkommerschaaknieuws waren b.v. de eerste die het nieuws brachten dat Staunton met een uniek speeltempo ging experimenteren. Komkommerschaaknieuws zijn ook de samenstellers van het Grote Staunton-spreekwoorden-en-gezegdenboek (incl. update). En wat te zeggen van toen Komkommerschaaknieuws probeerde het geheim achter de broodjes van Henk Seijen te onthullen? En zo treedt Staunton dus vaker op in Komkommerschaaknieuws. Al die berichten over Staunton beginnen langzamerhand op een zeeslang te lijken. En, wat toevallig, het nieuwste Komkommerschaaknieuws gaat over Jonas die wellicht een zeeslang als tatoeage neemt.
Het is een creatief en vindingrijk blog, en ondanks het feit dat de blogs van Komkommerschaaknieuws altijd op grondige research bouwen, lijkt de zeeslang-blog toch alsof het allemaal verzonnen is, ja een soort sprookje. Zou het misschien te maken kunnen hebben met de achtergrond van Jonas, of die van zijn vader, wiens naam lijkt op de naam van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805-1875)? Wie weet, in ieder geval heeft deze beroemde schrijver van sprookjes ook een verhaal geschreven met de titel “De grote zeeslang”. Dit sprookje gaat over de telegraafkabel die in 1866 in de Atlantische Oceaan tussen Amerika en Europa werd neergelegd. Het sprookje over de telegraafkabel/zeeslang wordt zelfs gezien als een van de eerste Deense sciencefiction-novellen.
Ja, net als good old Staunton (in 2021 wordt de club 150 jaar) vooruitstrevend is (zie bovengenoemde blog over speeltempo) was good old Andersen best modern toen hij dit sprookje in 1872 bedacht. Andersen kon dus sprookjes schrijven, maar de grote vraag blijft, kon hij eigenlijk ook schaken? Er zijn geen partijen bewaard van Andersen, maar het schijnt dat hij in ieder geval wist hoe de stukken bewegen. In zijn dagboek van 12 november 1825 schrijft hij dat hij schaakt met de rector van zijn school. (Kenners van de biografie van Andersen weten dat Andersen het helemaal niet leuk had op die vreselijke school met een zeer strenge rector, maar toch schaakten ze dus samen). Over Andersen en schaken zijn verder twee dingen te vermelden die interessant kunnen zijn voor schaakgeïnteresseerden. Een jaar voor zijn dood in 1875 werd Andersen verward met de Duitse schaker Adolph Anderssen (1818-1879), met dubbele s, toen een redacteur van een Duits lexicon Andersen een artikel stuurde dat hij moest corrigeren. Alleen ging het artikel over de schaker Anderssen (bekend van de partijen de Onsterfelijke en de Immer grüne) en Andersen moest daarom teleurgesteld het artikel terugsturen. Het laatste noemenswaardige over Andersen en schaken is dat Severin From (1828-1895) in contact met de grote dichter stond. De reden was o.a. dat From een erg mooi en duidelijk handschrift had en daarom Andersens roman “De twee baronessen” in 1848 in het net schreef (ja, de sprookjesschrijver Andersen schreef ook romans). Schakers zullen From kennen van het gambiet dat zijn naam draagt, Froms gambiet: 1.f2-f4, e7-e5.
Dit waren de belangrijkste wetenswaardigheden over schaken en Hans Christian Andersen, allemaal dankzij Komkommerschaaknieuws!