Voor de wedstrijd constateerden we dat we bij een overwinning mee zouden doen om het kampioenschap. Aan het eind van middag, na een kansloze 6-2 nederlaag, constateerden we dat we nog steeds niet helemaal veilig zijn. Degraderen met 8 punten is in deze poule niet uitgesloten.
Van spanning is eigenlijk de hele middag geen sprake geweest. We stondensnel met 2-0 achter en Almere demarreerde snel door naar 4-0 en voor vijven stond de 4,5 op het bord. We zullen de borden maar even bij langs lopen:
Bord 1: Yeb (wit) gaf tegen Martijn Woudma na een zet of 15 door een stap 2 trucje een vol stuk weg. Yeb spartelde op de hem bekende wijze nog wel een tijdje tegen, maar zijn tegenstander wikkelde bekwaam af.
Bord 2: Francois speelde tegen de altijd zeer scherp spelende oud-Sissaan Diederic ’t Hooft. Deze partij was daarop geen uitzondering. Binnen 10 zetten werden er een pion en een kwaliteit geofferd. Later offerde wit ook nog een stuk om zijn aanval nog meer kracht bij te zetten. Volgens Houdini was het allemaal niet correct (zie verslag Almere) , maar in mijn ogen was het een mooie en creatieve partij van ’t Hooft.
Bord 3: Hans kwam goed uit de opening maar wikkelde na een onnauwkeurigheid ook nog verkeerd af en verloor eigenlijk geruisloos van Kees van Drunen.
Bord 4: Joop won een boeiend gevecht van Ivo Knottnerus. De stelling van Joop oogde na de opening wat “shaky” en zijn tegenstander heeft ongetwijfeld een sterkere voortzetting gemist. Joop verdedigde zich echter taai en kon op een later moment het initiatief overnemen en de partij naar zich toetrekken.
Bord 5: Paul speelde een tegen Pim Groot een wat saaie ruilvariant van het Slavisch. Het evenwicht werd in deze partij nergens doorbroken.
Bord 6: John verloor helaas snel. Frans Hazenberg wist al snel een gevaarlijk uitziende aanval richting de koning van John op te zetten. Uiteindelijk blunderde John, maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat de zwarte stelling er al verdacht uitzag.
Bord 7: Erwin werd op zet 3 door Martin van Gils verrast door een onorthodox systeem met de grappige naam Habichd.Het systeem is als zijvariant van de Gier ontwikkeld door de Duitse IM Stefan Buecker (volgt u het nog??) Ik had er weleens overgelezen maar er natuurlijk nooit serieus naar gekeken. Na 5 zetten hadden we een stelling op het bord die niet meer voorkomt in mijn database van 5.5 miljoen partijen.
Het werd een boeiend gevecht dat mij vooral in het begin veel tijd kostte. Uiteindelijk kon ik afwikkelen naar een eindspel met een pion meer, maar zwart had met actief stukkenspel wel de nodige compensatie. Hoewel ik er niet aan twijfel dat Magnus Carlsen dit met strakke hand naar de winst zou hebben gevoerd kon ik als normale sterveling met ook nog eens zeer beperkte tijd geen concreet winstplan vinden. Ook de computer blijft in de huiselijke analyse tussen de +0.3 en +0.4 hangen. Kortom een interessante partij, waar het evenwicht nooit echt is verbroken.
Bord 8: Invaller Henk van Dijk verloor tegen de jeugdige Shotaro de Niet al snel een pionnetje. Henk verdedigde zich echter taai en leek op een bepaald moment misschien de remisehaven in zicht te hebben. Helaas maakte hij toch nog een aantal foutjes die ervoor zorgde dat zijn tegenstander toch nog redelijk eenvoudig het punt kon binnenhalen.
“Goed gespeeld” kreeg Henk nog toegevoegd toen hij opgaf. Henk is natuurlijk een keurige man op leeftijd die je volgens mij niet zo snel zal beledigen, maar ik heb meer dan eens schakers zien ontploffen na een dergelijke opmerking. Ik weet het is goed bedoeld en jeugdspelers krijgen dit in het kader van respect aangeleerd van hun jeugdleiders. Maar heren en dames jeugdleiders mag het misschien een iets meer neutrale uitdrukking worden??
Na afloop werd in het binnenstad van Almere nog lekker gegeten en verdween de 6-2 nederlaag langzaam naar de achtergrond. Volgende wedstrijd is 6 april thuis tegen Zevenaar.
Erwin van Pelt