
door J.B. Polee
Op 19 september jl. heeft de ledenvergadering van Staunton, op voorstel van het bestuur, Poppe Dijkhuis tot erelid van Staunton benoemd. Uiteraard kennen wij Poppe allemaal als degene, die verantwoordelijk is voor een groot aantal activiteiten, te weten als materiaalcommissaris, beheerder van de bibliotheek, beheerder van de vitrinekast, verzorger van wijn en lekkere hapjes bij o.a. rapid- en snelschaaktoernooien en last but not least als degene die ervoor zorgt dat er een aantal malen per jaar een goed verzorgd en leesbaar clubblad verschijnt.
Poppe wordt gefeliciteerd door voorzitter Hans Polee
Poppe is al zeer lang actief in de schaakwereld en zorgt niet alleen voor ons huidige clubblad, maar heeft ook in het verleden een aantal boeiende publicaties verzorgd. Te noemen zijn “De schaakwereld in de jaren 40-45”, “Staunton 125 jaar” en “Staunton 135 jaar”, uiteraard beide ter gelegenheid van vorige lustra van de club. En in “Staunton 125 jaar”, uitgegeven in 1996, was ook meteen een overzicht “Schaakclub Helpman 1939-1984” opgenomen, zodat ook de gegevens over de Schaakclub Helpman weer up to date waren.
Zoals gezegd, Poppe is al zeer lang actief in de schaakwereld en in 1970 werd hij al, toen nog wonend in Delfzijl en schakend voor de Delfzijlse schaakclub, door Staunton voorgedragen als voorzitter van de NOSBO. Zijn eerste activiteit was een bijdrage aan de NOSBO-mededelingen van oktober 1970 en dat betrof een “in memoriam” voor Dr. Jan de Graaf, oud-voorzitter en erelid van Staunton. Poppe is 10 jaar voorzitter van de NOSBO geweest, in een periode van opgaande tijd voor het schaken met de WK-match Spassky-Fischer als gangmaker. In zijn hoedanigheid van NOSBO-voorzitter heeft Poppe meegewerkt aan de door Ds. Van Royen geschreven uitgave “NOSBO 1928-1978” ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de NOSBO.
In 1977 werd Poppe lid van Staunton, waar hij al eerder, in de periode 1956-1959, gastlid van was geweest. Begin jaren ’80 veranderde hij van baan en ging hij van AKZO Delfzijl naar de Milieudienst Groningen. Vanaf dat moment draaide hij volledig mee met Staunton en heeft Staunton van zijn inspanningen kunnen genieten. In 1990, nadat de kinderen de middelbare school hadden voltooid, gingen Poppe en zijn vrouw wonen in Haren.
Vermeldenswaard zijn Poppe’s inspanningen om het in 1926 door Ds. Okken beschikbaar gestelde ijzeren schaakspel weer in gebruik te krijgen als wisselprijs voor het clubkampioenschap. Het schaakspel was in 1949 definitief gewonnen door Henk Bunt, die in 2001 overleed. Een paar jaar vóór zijn dood was afgesproken dat dit bijzondere schaakspel na zijn dood weer in gebruik zou worden genomen als wisselprijs en dit is vanaf 2002 inderdaad weer gebeurd. Het is een prachtig spel en zeer motiverend om te proberen clubkampioen te worden. Dit soort prijzen – het geldt ook voor de Albersschaal – geeft de club Staunton toch een bepaald cachet.
Zeer te waarderen valt de hartelijkheid van Poppe. Ikzelf herinner me nog goed de zeer gastvrije ontvangst vorig jaar in zijn huis in Lochem na een KNSB-wedstrijd, waar we met ons hele team ontvangen werden met heerlijk eten en natuurlijk de nodige hoeveelheid drank. Ik heb begrepen dat dit ook in de seizoenen daarvóór een aantal malen was gebeurd. Het was heel bijzonder en gastvrij en het hele team heeft er erg van genoten. Een volgende ontvangst is ons reeds toegezegd, maar dan moeten we natuurlijk wel weer spelen in de 3e klasse KNSB en een uitwedstrijd hebben in Doetinchem of Winterswijk. Een reden temeer om als team dit jaar alles op alles te zetten om te promoveren!
Poppe in actie
We kunnen het er allen over eens kunnen zijn dat de verdiensten van Poppe voor zowel Staunton als de Noordelijke schaakwereld ver uitgaan boven dat wat je van een normaal lid mag verwachten. En het bestuur vond het daarom ook de hoogste tijd worden om aan de ALV voor te stellen om Poppe tot erelid van Staunton te benoemen. Dat is behoorlijk bijzonder, het laatste erelid van Staunton was de heer Jan de Graaf, die alweer zo’n 50 jaar geleden, begin jaren ’60, tot erelid werd benoemd. Wel is ook Henk van Dijk – de ziel en gangmaker van de fusie – erelid, maar hoe terecht ook, dat stamt in feite uit de Helpman-periode.
De ALV ging enthousiast akkoord met het voorstel van het bestuur en zo werd Poppe tot erelid van Staunton benoemd. Hem werd een Staunton-speldje opgespeld en hij ontving als symbolisch blijk van dank een waardecheque. Namens alle leden van Staunton feliciteer ik Poppe van harte met zijn erelidmaatschap en ik hoop, dat wij nog vele jaren van al zijn goede diensten kunnen blijven genieten.