Paul Hummel

Paul Hummel is onze clubkampioen van 2014 én 2015. In zijn beste seizoen won hij bijna alles. Onderstaand stukje kwam tot stand na een kort interview met Paul voorafgaand aan een één-zetsremise tussen Paul en Elmar Hommes in de laatste ronde van het GC Weekendtoernooi 2023. Zelf dat stukje schrijven leek hem maar niets…

De jonge Hummel werd als 17-jarige ‘gescout’ door Piet Mulder. Dat was nog in het jaar voor hij van Beetsterzwaag naar Groningen zou verhuizen voor een studie Brands & Design Management. In dat eerste jaar speelde Paul alleen extern voor Staunton. Piet taxiede Paul dan vaak heen en weer. Mede hierom heeft hij daarna zijn hele studietijd, een jaar of zeven, acht, bij Staunton gespeeld.

Eenmaal in Groningen ging Paul ook de interne spelen. De top in die jaren, dat waren Hans en Yeb. Met Erwin, Piet en Henk Seijen in het peloton. Veel gespeelde openingen van Paul waren het Engels met wit, en de modern defence met zwart. Daarbij gold hij als een positionele speler, met een kleine liefhebberij in eindspelletjes. Hieronder een leuk voorbeeld:

In de interne van seizoen 2013/2014 speelde Paul met wit tegen Yeb. In bovenstaand diagram ging Yeb de mist in met 1. …Lf5. Na 2. Dxf5 Dxf5 3. Ph6+ Kf6 4. Pxf5 Kxf5 5. Kf3! wint wit het pionneneindspel vrij eenvoudig.

Na een jaar of acht voor Staunton te hebben gespeeld, eerst dus als jonkie aan een laag bord, later als één van de steunpilaren van het team, vertrok Paul naar Amsterdam, en ging bij Caïssa spelen. Voorlopig moet hij daar genoegen nemen met een paar tweede plaatsen in de goed bezochte interne. Met Caïssa 1 heeft hij -toegegeven, iets boven de stand- in de Meesterklasse kunnen spelen.

Naast de assertieve scouting van Piet, staan ook de combideals bij Hans als goede herinnering in het geheugen gegrift: eerst wat schaken en een hapje eten bij Hans thuis, en dan naar de club voor de interne.

Blijft over wat laatste statistieken. In 2007/2008 won hij de Henriëtte Muilwijkbeker voor beste externe prestatie. En in zijn topseizoen 2013/14 won hij de treble: club-, rapid- én snelschaakkampioen! Dat hebben tot nu maar weinigen weten te doen (Tangarife in 2002, Blom in 2008).

In reactie op bovenstaand stukje memoreert Piet Mulder hoe het destijds liep met de assertieve scouting:

“Op enig moment verhuisde Dick Hummel naar Drachten, en kon daar spelen met DSC Drachten in de derde klasse KNSB. DSC degradeerde, en dat betekende destijds nog dat je naar de FSB ging, en doordeweeks de FSB-competie speelde.

Als rechtgeaard Stauntonman, hadden wij regelmatig contact, en hij tipte mij over het 17=jarig talent Paul Hummel (geen familie), die wel heel graag KNSBcompetitie op zaterdag wilde blijven spelen.

En zo maakte Paul zijn debuut bij Staunton, en het eerste seizoen bracht ik hem na afloop telkens netjes thuis in Beetsterzwaag. Een jaar later verhuisde Paul naar Groningen, en maakte ook zijn entree in onze interne.”

Wachtwoord vergeten?