P.H. Dijksterhuis

In 1882 werd in de buurt van Bedum Pieter Heertje Dijksterhuis geboren  uit een gereformeerd Gronings gezin.

In 1917 is hij op 35-jarige leeftijd met zijn kantoor aan de Oude Boteringestraat begonnen.

P.H. Dijksterhuis

Als kleine zelfstandige en inmiddels hoofd van een gezin maakte de heer Dijksterhuis zich zorgen om zijn pensioenopbouw. Om deze reden gaf hij les in boekhouden aan de Christelijke HBS aan de Rozenstraat en aan de Hogere Landbouwschool.

Daarnaast was Pieter Heertje lid van de Provinciale Staten en zat in het bestuur van de Middenstandsvereniging. Uit dien hoofde had hij dus een aanzienlijk netwerk van mensen, waaruit hij vele klanten kon werven. Het kantoor groeide voorspoedig en in 1933 is het kantoor verhuisd naar het pand aan de Westersingel.

De Tweede Wereldoorlog bracht voor velen zo ook voor de familie Dijksterhuis, rampspoed, met als gevolg enkele dramatische gebeurtenissen. In september 1944 werd Pieter Heertje opgepakt en in het Scholtenhuis in bewaring gesteld. Op 12 oktober 1944 werd een groep gevangenen op transport gesteld naar Westerbork. Deze hele groep werd onderweg gefusilleerd. Helaas bleek Pieter Heertje daar ook bij te zitten. Het is niet bekend om welke reden Pieter Heertje is opgepakt. Mogelijk is het kantoor een vergaderruimte geweest van het verzet. Op het monument op de begraafplaats van Esserveld in Groningen is de naam van Pieter Heertje gegraveerd. Jaarlijks op 4 mei worden daar de oorlogsslachtoffers herdacht.

Uit de archieven: systeemkaart van verzetsbetrokkenen
Grafsteen op Esserveld

Dijksterhuis wordt ook genoemd in het gedenkboek van de KNSB: Partij verloren uit 1947. Hij staat er onder Unitas.

Wachtwoord vergeten?