Het voelde een beetje als een oude aflevering van ‘Doetie het of doetie het niet?!’. Na een volle avond interne, met een spannende Gruenfeld op het bord van Henk (de jongere) tegen Edwin, een punt voor de koploper toen hij wel heel vrijelijk mocht ruiteren van Russell, en een op het oog strakke overwinning van Henk (de oudere) op Piet, een lange strijd tussen Wiert en Jeljer, en een zeer optimistisch gevoerde aanval van Jaap op Yeb, die al vroeg het punt mocht bijschrijven, bleef alleen het bord van Govert en Erwin nog over.
Na een episch gevecht, waarin eerst Erwin duidelijk voordeel kreeg, tot zelfs een winnende stelling, waarna Govert het roer overnam nadat Erwin te verdedigend reageerde op een counter, stond aan het einde van de avond het eindspel Koning, Paard en Loper tegen Koning op het bord. Kende Govert de klassieken, het publiek ging er eens goed voor staan.
De matvoering is natuurlijk sinds mensenheugenis bekend, maar in de praktijk komt het zelden voor. Zo zelden, dat deze maandag een primeur was voor zowel wit als zwart.
Naast de uitdaging van het ‘hoe zat het ook weer’, telt op de achtergrond de zettenteller mee. Langer dan 50 zetten mag je er niet over doen, althans, als de kale koning verstandig is, claimt hij voor de zekerheid toch maar dat gedeelde punt… O, en wel eerst even een zet doen als je iets claimt, of aanbiedt.*
Ik heb mijn aanpak van dit eindspel geleerd uit Auerbach, Alles wat men van het eindspel moet weten. Een aanrader! In een enthousiaste bui had ik het ook ooit eens op de website van Groninger Combinatie gezet, ter lering ende etc.
Eindspelen: mat met paard en loper
Lang verhaal kort: het liep gesmeerd. Alsof ik wekelijks dat eindspel bestudeer. Niets is minder waar, maar wie de partij vergelijkt met Auerbachs uitleg, weet genoeg.
Eerst je koning naar het centrum, dan de vijandige koning naar de rand dwingen, vervolgens het jagen naar de hoek waar wel mat gezet kan worden (de W!), en tenslotte het klemzetten in die hoek, en afsluiten met mat.
Voor iedereen die dit eindspel niet goed kent, neem even een uurtje om er goed naar te kijken. Want je denkt, dat komt nooit voor, maar het kan zomaar raak zijn. Het goede nieuws: heb je hem in de vingers, dan blijft het -geen garanties- járen hangen…
*Bedoeld als grappige referentie aan een situatietje bij de partij Henk-Edwin, klopt er eigenlijk niets van wat ik hier schrijf. Wil je iets claimen, doe dan juist niet eerst een zet. Wil je remise aanbieden, dan is de aangewezen manier weliswaar eerst een zet doen, dan remise aanbieden, dan de klok indrukken, waarbij beiden een = noteren, maar een remiseaanbod op een ander moment gedaan, telt ook als een heus remiseaanbod. (En geen garanties op het bovenstaande, voor je het weet klopt ook hier weer helemaal niets van, maar kijk het vooral zelf eens na.)