Het geheim achter het Deense schaaksucces op het jeugd-EK in Roemenië 2017
De volgende tekst is afkomstig uit het Deense schaaktijdschrift Skakbladet (nummer 4, 2017). Het is het verrassende verhaal over hoe Denemarken op het EK Jeugd vorig jaar 2 (!) gouden medailles won. Het begint met een korte introductie geschreven door de redactie van Skakbladet, en daarna vertelt de nationale jeugdcoach Mads Boe over het succes.
Op de voorpagina van Skakbladet: Jesper Søndergaard Thybo en Jonas Bjerre.
—
Introductie
De Europese jeugdkampioenschappen in de Roemeense stad Constanta werd voor Denemarken in 2017 een historische gebeurtenis vanwege het behalen van twee gouden medailles. Jonas Bjerre won U14 en Jesper Søndergaard Thybo won de oudste groep, U18. Skakbladet heeft de Deense nationale jeugdcoach Mads Boe gevraagd om de achtergrond uit te leggen voor het Deense succes dat zowel onverwacht en plotseling schijnt, maar dat helemaal niet is.
Nationale jeugdcoach Mads Boe vertelt
“Dat Denemarken twee gouden medailles behaalde bij het EK in Roemenië was een absoluut fantastische prestatie. We moeten helemaal terug naar het Europese kampioenschap van Curt Hansen in 1982 [in Groningen] en de WK-titel twee jaar later om vergelijkbare resultaten tegen te komen. En dan zelfs twee Deense gouden medailles van zes mogelijke in de open groep, waar de traditioneel gezien sterke landen op het gebied van jeugdschaken, Rusland en Azerbeidzjan, ieder slechts éen gouden medaille behaalden!
Vele keren ben ik na het toernooi gevraagd, hoe het überhaupt mogelijk was, en als ik hierop een helder en eenduidig antwoord had, zou dat zeker erg interessant voor vele anderen zijn! Maar er zijn toch een aantal factoren, die benadrukt moeten worden en die essentieel zijn voor het feit dat we dit hebben kunnen bereiken.
De steun van de ouders is door de jaren heen enorm groot geweest, hetgeen uitermate belangrijk is. Zowel de ouders van Jonas als Jesper hebben zich bereid getoond om erg veel op te offeren. Zij hebben het plannen van toernooien op zich genomen, trainingen gefaciliteerd, meegereisd naar de toernooien en nog veel meer. Naast het uitgeven van veel geld door de jaren heen, hebben ze er veel tijd aan besteed, en zoals Anne Bjerre mij heeft verteld, is het gezin al jarenlang niet meer op vakantie geweest, zonder dat het om schaken ging. De agenda is de afgelopen vele jaren simpelweg bijna elk weekend met schaken volgeboekt geweest…
Door de jaren heen zijn veel competente coaches betrokken geweest, en het feit dat de spelers trainingen van een afwisselend karakter hebben kunnen krijgen, heeft zeker ook een groot verschil gemaakt. Ten slotte wil ik benoemen dat beide spelers op en top gemotiveerd zijn en erg van schaken houden, en dat ze jarenlang extreem gedisciplineerd, gesystematiseerd, gestructureerd hebben getraind en daarnaast enorm veel uren hebben doorgebracht in de “studeerkamer”.
Terwijl de meeste andere schaakbonden veel grotere budgetten dan wij hebben en daardoor een delegatieleider, teamkaptein en grootmeesters kunnen meenemen voor de dagelijkse training, hebben wij ons altijd met minder moeten redden. Dit jaar hadden we FM Tobias Rostgaard mee, omdat Køge Schaakclub enige financiële middelen had kunnen vinden, maar voor de rest is het altijd zo geweest dat je als speler erg op jezelf bent tijdens de internationale evenementen. Daartegenover staat dat de spelers hierdoor erg goed zijn geworden in het gebruiken van Chessbase en het destilleren van de juiste informatie uit het programma, en ook in het begrijpen waarom de engine beoordeelt zoals hij doet. Ik vind dat onze spelers – met hun hoge mate van zelfstandigheid – vaak beter zijn voorbereid dan de tegenstanders, ook al weten we dat een sterke Oost-Europese grootmeester de tegenstander heeft geholpen.
Beide spelers, Jonas en Jesper, hebben deel uitgemaakt van de elitetraining waarmee ik sinds mijn aanstelling als nationale juegdcoach in januari 2002 ben begonnen, en ze hebben aan alle trainingsbijeenkomsten van de afgelopen 5 jaar deelgenomen. Competente trainers zoals GM Arthur Jusupow, GM Andrei Maksimeko, GM Allan Stig Rasmussen, GM Jakob Vang Glud, GM Lars Schandorff, GM Curt Hansen, IM Klaus Berg en GM Zoltan Ribli hebben de spelers veel interessante input gegeven, waar ze vervolgens zelf verder mee hebben kunnen werken.
Ik heb ook het plezier gehad om jaarlijks samen met hen naar het EK en/of het WK af te reizen. Vele keren is ratingverlies eerder regel dan uitzondering geweest. Het is zwaar geweest, maar het argument dat je ondanks alles een betere speler bent na een lang en zwaar evenement, is elke keer aanvaard – echter meestal pas wanneer het toernooi wat op afstand is gekomen! Het oude gezegde dat wat je niet doodt, je sterker maakt, blijkt ook in 2017 steek te houden!
Het was een fantastisch gevoel om twee keer buiten het hotel met de Dannebrog [de naam van de Deense vlag] onze nieuwe Europese kampioenen op te wachten, die met de bus kwamen en ons tegemoet liepen. De zenuwen hadden niet op knappen gestaan, want daarvoor hadden beide tegenstanders de opening te slecht gespeeld! Al rond zet 15 was ik er zeker van dat beide spelers hun partij zouden winnen, en met een duidelijk beter wp voor de laatste ronde kampioen zouden worden.
De prijsuitreiking op een open tribune in het centrum van de stad was ook een geweldige belevenis. Normaal gesproken woon ik het niet bij, omdat ik na een lang toernooi behoorlijk uitgeput ben. Uiteraard waren we vorig jaar in Praag allemaal aanwezig toen Jonas brons behaalde, maar we moeten helemaal terug naar 2011, toen Nils Grandelius [Zweden] goud in U18 in Bulgarije won.
Ik heb normaal gesproken geen bijzondere relatie met het Deense volkslied “Der er et yndigt land” [Er is een lieflijk land], maar juist hier, gespeeld toen onze Deense spelers op het podium stonden, bezorgde het kippenvel over mijn hele lichaam. Een heerlijk gevoel!”
Bron: Skakbladet, #4 2017, p. 4-5.
Vertaald door Anders Bay. Opmerkingen in [ ] door de vertaler.